A gyógygombák már több ezer éve a természetes gyógyászat szerves részét képezik, különösen az ázsiai kultúrákban, például Kínában, Japánban és Koreában. Napjainkban a modern tudomány is egyre több bizonyítékot szolgáltat jótékony hatásaikra, melyek az immunrendszer támogatásától a daganatellenes tulajdonságokig terjednek.
A gyógygombákban található bioaktív vegyületek teszik őket különlegesen értékessé. Ezek közül kiemelkednek:
A maitake gomba (latin neve Grifola frondosa) az egyik legértékesebb gyógyhatású gomba, amelyet több mint ezer éve használnak Ázsiában, különösen Japánban és Kínában. Neve japánul annyit tesz, mint táncoló gomba. A legenda szerint az emberek örömükben táncra perdültek, amikor a természetben rábukkantak, hiszen rendkívül értékes tápláléknak és gyógyszernek tartották.

A maitake gomba tápanyagprofilja kiemelkedő: nemcsak fehérjékben, vitaminokban és ásványi anyagokban bővelkedik, hanem specifikus biológiailag aktív vegyületeket is tartalmaz, amelyek felelősek egészségre gyakorolt hatásaiért.
A maitake gomba legfontosabb hatóanyagai az ún. β-glükánok, különösen a D-frakció és az MD-frakció nevű poliszacharid-komplexek. Ezek immunmoduláló hatásúak, vagyis képesek aktiválni az immunrendszer kulcsfontosságú sejtjeit. Ennek köszönhetően a maitake javítja a szervezet természetes védekezőképességét, és segíti az immunrendszert a kórokozók és daganatos sejtek felismerésében és leküzdésében.
Ezek az összetett szénhidrátok szabályozzák az immunválaszt, valamint gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatásúak. Támogatják a sejtek anyagcseréjét, hozzájárulnak az egészséges vércukorszinthez és védelmet nyújtanak a sejtkárosodással szemben.
A maitake természetes koleszterinszint-csökkentő vegyületeket is tartalmaz.
Az eritadenin és a lovasztatinhoz hasonló anyagok gátolják a májban a koleszterinszintézist, ezáltal segítenek csökkenteni a rossz, vagyis az LDL-koleszterint, és támogatják a szív- és érrendszeri egészséget.
A maitake értékes forrása több létfontosságú tápanyagnak:
A maitake antioxidáns összetevői (pl. fenolok, flavonoidok, ergothionein) semlegesítik a szabadgyököket, ezáltal védelmet nyújtanak az oxidatív stressz okozta sejtkárosodásokkal, gyulladásokkal és öregedési folyamatokkal szemben.


A pecsétviaszgomba egyik legnagyobb értéke immunrendszer erősítő hatásában rejlik, amely közvetve, vagy közvetlenül az egész szervezetre, annak egészségi állapotára hatással van.
Hétféle gomba keverékéből készül: pecsétviaszgomba (ganoderma), hamvaskéreg gomba (chaga), siitake, bokrosgomba (maitake), közönséges süngomba (oroszlánsörény), vörös rovarrontógomba (cordyceps), ezüst rezgőgomba.
A maitake gomba gazdag poliszacharidokban és sok más, ellenőrzött bioaktív vegyületben, flavonoidokban, vitaminokban és ásványi anyagokban.
Poliszacharidokat, vitaminokat, ásványi anyagokat, flavonoidokat és egyéb bioaktív vegyületeket tartalmazó étrend-kiegészítő készítmény.



